BERCSÉNYI 28-30 FOTÓKÖR

A Bercsényi Fotókör egyike lehet az egyik legrégebbi öntevékeny körnek a kollégium életében. Ezt tanúsítják a koliban talált 60-as, 70-es évek negatívjai, fotói.

Ezt szeretnénk folytatni, hagyományőrző módon felélénkíteni.

Építészhallgatóként kikerülhetetlen a fotóművészet, nagyon fontos, hogy legalább az alapokat el tudjuk sajátítani.

A FOTÓKÖR CÉLJAI ÉS FELADATAI

A kollégium lakói számára az épületben található fotólabor használatának elsajátítása, állandó hozzáférése, számukra anyagok, kurzusok biztosítása a cél. Ösztönzés fotózásra, művészetre, kikapcsolódásra. Lehetőséget biztosítunk a diákok munkáinak kiállítására, beszélgetésre az alkotásokról.

MŰKÖDÉS

A félévet laborhasználati előadásokkal kezdjük. Heti, kétheti rendszerességgel tartjuk a kurzusokat, melyen az alapoktól kezdve tanítjuk meg a nagyítás, előhívás menetét, eljutva a kísérletezés rejtelméig, trükkjeiig. Ezután lehetőség szerint meghívott előadók tartanak előadást munkáikról, technikai dolgokról, fotóelméleti kérdésekről. Előadóink között többször szerepelnek építészhallgató társaink, avagy diákok különböző egyetemekről.

Utóbbi félévben az egyetem más karának fotókörével közösen tartottunk előadást a kolllégium nagytársalgójában.

A laborhasználat korlátlan, viszont hozzáférni csak a két körvezetőtől elkért kulccsal lehet. Ezzel küszöböljük ki a körön kívüli tagok jogtalan laborhasználatát.

Eszközöket és alapanyagot a kör biztosítja. Nagyobb mennyiség nagyítása esetén viszont hozott anyag szükséges.

Fotóművészettel, fotózási technikákkal kapcsolatos könyveinket a kör tagjainak állandó jelleggel kölcsönözni lehet.

Kiállításra van lehetőség, ennek szerevezése is fontos feladata a körnek. Utóbbi félévekben a külföldön járt építészhallgatók fotóiból nyílt kiállítás a kollégium épületében, illetve korábban a Tűzraktérben nyílt vegyes kiállítás.

A laborban makett fotózására alkalmas asztal található, színvonalas fotók készítésére.

Ezeken kívül tervek, ötletek vannak a félévre, közös fotózások, nagyítások, utcai performance-ok, melyekhez megfelelő lelkes társaság, és egy ksi ráfordítandó idő kell csak.

A KOLLÉGIUM TULAJDONÁBAN LÉVŐ ESZKÖZÖK

A labor jelenleg fel van szerelve nagyításhoz, előhíváshoz szükséges eszközökkel, vegyszerekkel. Lehetőséget tudunk biztosítani a fényképezéshez (fényképezőgép, állvány, stb). Kiállításra alkalmas kereteink vannak. Fotózással kapcsolatos könyveink bármikor hozzáférhetőek, a két vezetőtől.

Mindenkit szeretettel várunk a körben, aki egy kis ambíciót érez a fotózás iránt, szeretné kipróbálni magát a sötétkamrában, vagy tudásával másokat segíthet.